Sunday, 27 January 2013

kek lumut


Bismillahirrahmanirahim

assalamualaikum ~

hmm, hari ne mOod rajin pula buat kek..mula mula tengOk cOusin jaa buat, rasa mau try jga buat, HEHE~ ingat susaa sangat mau buat kek ne, rupanyaa sama juga mcm buat kek biasa cuma mau kukus jalaa lama kena tunggu sejam mcm tUu..bOleh g santai santai sementara tunggu kek ne masak..nak kOngsikan juga ilmu yg baru hadir dlam diri ne [cewaaaah ! ayat tUu] HUHU~ jOm imbas balik mcm mna mau buat KEK LUMUT yg famOus kat negeri Sarawak (x silap laa, klau silap sOrry)..ne resepi simple kmi guna ;)

bahan bahannya ;

5 biji telur
225g mentega
2 cawan gula halus
1/2 tin susu cair
1 cawan nestum 
1/2 tin tepung suji
sedikit pewarna hijau

ne laa bahan bahannya tpi ne untuk yg 2 adunan sbb tUu guna 10biji telur, bahan lain pun kna tmbh jgak 

caranya ;

masukkan mentega & gula halus, mix hingga kembang

mcm ne laa hasilnya klau daa kmbang

seterusnya, masukkan telur & sebatikan mereka semua

masukkan pula nestum, tepung suji &&& susu cair

dannnn yg terakhir masukkan pewarna hijau, sebatikan semuanya smpai nmpak cantik, HEHE~

jangan lupa kukus, HIHI ~ sejam mcm tUu

*
*
*
*
*



ne laa hasilnya, sedapppp ! sesuai utk minum petang &&& sarapan 

semasa buat kek ne, ada sukarela nak bantu..HEHE ~
semangat ne Intan tOlOng aunty, hEee ~


SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment